HISTORY

  • Breu Història del Club d’Escacs Figueres (CEF)

 

Els inicis

El Club d´Escacs Figueres neix l´any 1994 de la fusió del Club d´Escacs Royal (ubicat al Cafè Royal de la Rambla i fundat l´any 1932) amb la Penya d´Escacs Sant Jordi (ubicada al Casino Menestral i fundada l´any 1956). Aquesta fusió buscava la unió d’esforços en bé dels escacs de Figueres i de la comarca. És doncs un club novell però que té l´avantatge de tenir acumulada una dilatada experiència competitiva i organitzativa heretada dels seus clubs fundadors.

 

Trajectòria Esportiva

Malgrat la seva curta existència, el camí recorregut en aquests dotze anys ha estat molt exitós. El Club ha aconseguit quedar campió de Segona i Primera Categoria Provincial (aquesta en 4 ocasions, assolint en una d´elles també el Campionat de Catalunya). També ha aconseguit guanyar el campionat de Segona i Primera Divisió Catalana. Aquest darrer éxit aconseguit el 1998 va comportar l´ascens a Divisió d´Honor, que és la màxima categoria on només hi militen 10 equips. El primer any a Divisió d´Honor, el Club no només va salvar la categoria sinó que va obtindre el sisè lloc absolut de Catalunya, aconseguint la classificació pel Campionat d´Espanya (Menorca, 1999). En la primera participació del club en el Campionat d’Espanya de Primera Divisió, es va aconseguir una increíble desena posició! En el segon any a la Divisió d’Honor, es va acabar en cinquè lloc absolut de Catalunya (la millor classificació de la història del club), i també es va aconseguir plaça pel Campionat d´Espanya (Barcelona, 2000). L’any 2003, després de 5 temporades consecutives a la màxima categoria dels escacs catalans, es va baixar a Primera Divisió. Però amb només 3 anys, s’ha aconseguit tornar a recuperar la Divisió d’Honor quedant el 2006 campions del Grup II, i sots-campions de Catalunya de Primera Divisió, perdent tant sols 1 matxs dels onze disputats.

 

D´altra banda el Club té equips participant en pràcticament totes les Categories Provincials. En el 2006 el Figueres “B” va quedar campió gironí de Preferent, i tornarà a militar per quarta vegada en la història a Segona Catalana. L’equip C va aconseguir mantenir-se per primer cop a Preferent (màxima categoria gironina), d’aquesta manera el 2007 el club ha tingut 3 equips en les 4 categories més fortes de Catalunya – divisió d’honor, segona catalana i preferent gironina -. L’equip “D”, el 2006, també va quedar campió de segona gironina, aconseguint l’ascens a primera categoria provincial. Els equips E i F formats per alumnes de l’Escola del Club, també van fer un bon campionat i sobretot van familiaritzar-se en els escacs de competició i en la idea dels escacs també com a esport d’equip.

Així doncs, el 2006 va ser la millor temporada de la història del club, amb 3 ascensos dels 6 equips en competició. Bé doncs, enguany s’ha superat l’altíssim llistó de l’any anterior, ja que s’ha aconseguit mantenir l’equip A a Divisió d’Honor després del seu retorn l’any passat, fet molt meritori donat l’alt nivell dels restants 9 equips, alguns d’ells semi-professionals i tinguent en compte que pràcticament no hem comptat amb el reforç de Grans Mestres estrangers (només han disputat un 10 % de les partides).

Però aquest 2007 el somni l’ha protagonitzat l’equip B, que després d’haver pujat a Segona l’any passat, no només s’ha salvat per primera vegada a la història, sinó que ha aconseguit l’ascens a Primera Divisió Catalana. L’equip C ha salvat la categoria de Preferent per 2on any consecutiu, i només el D ha baixat a Segona Provincial. D’aquesta manera, si ens fixem en les categories on se situen els 3 primers equips del club, podem afirmar objectivament que serem el Club més potent de Catalunya !!!

També som dels 4 o 5 clubs de Catalunya que aporten més equips i més jugadors federats a nivell català, i som el quart equip de Catalunya en major nombre de llicències sub-16.

 

Organització d’esdeveniments

El CEF s’ha caracteritzat sempre per tenir una gran capacitat organitzativa. Aquest any s´ha celebrat la 7ª edició consecutiva de l’Obert Internacional d’Escacs de Figueres “Miquel Mas”, que amb la nova seu al Castell de Sant Ferran, ha comptat amb 15 titulats internacionals i un total de 100 jugadors inscrits, la participació més alta de totes les edicions. D´altres Tornejos organitzats són: diversos Campionat Provincials Individuals, les fases Finals dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya i diferents edicions de les Fases Comarcals d´aquests Jocs. D´altra banda cada any s´organitzen Campionats Socials, les Partides Llampec a les Fires de Santa Creu i cada 3 de maig exhibicions de Simultànies al carrer.

 

L’Escola d’Escacs del CEF

Des de la fundació del CEF s´ha pensat en la formació de futurs nous jugadors així com en la millora de tots els actuals. Per aquests darrers s’ha de destacar l’organització de cursos impartits per destacats jugadors a nivell mundial com el GM (Gran Mestre) cubà Walter Arencibia, que a més a més l’any 2000 va defensar el primer tauler del Club, o el GM català Marc Narciso. Pel que fa als cursets d’iniciació i perfeccionament, enguany se n’estan organitzant de nou per 11è any consecutiu. Els darrers anys també es fa un curset intensiu durant l’estiu pels alumnes que volen aprofundir en els coneixements adquirits durant l’any. Durant aquest temps han passat per l’Escola més de 180 nens i nenes, que no només han après a jugar a aquest esport sinó que han assumit part dels valors que els escacs contribueixen a oferir: capacitat d’organització, de concentració, de lluita i de sacrifici, agilitat mental, capacitat de càlcul, etc.

Des de la fundació del Club, diversos jugadors i monitors del CEF han estat oferint classes d’escacs a diferents escoles de la comarca.                                

                                                              

         Campionat de Catalunya per equips

 

 

 

 

Àmbit

Categories

nº equips

Distribució dels equip del CE Figueres la temporada 2008

Català

Divisió d'Honor (màxima categ.)

10

Figueres A

Primera Divisió Catalana

20

Figueres B

 

Segona Divisió Catalana

30

 

Gironí

Preferent Territorial

10

Figueres C

Primera Territorial

10

 

Segona Territorial

10

Figueres D

 

Tercera Territorial

22

Figueres E i Figueres F